سرمقاله /جای خالی فعالیت های فرهنگی در اقدامات شورای زیارت/ ✍ مسلم زنگنه
در طول تاریخ زندگی بشری تاثیر فرهنگ بر زوایای زندگی فردی و اجتماعی انسان امری انکار ناپذیر بوده است و اندیشمندان جوامع همواره نگاهی ویژه بدان داشتند زیرا فرهنگ شکل دهنده به جامعه و زمینه ساز تحولات در جامعه می باشد، لذا از اهمیت خاصی برخوردار است.
در واقع فرهنگ تجلی ارزش ها، باورها، رفتارها، و هنجارهای محیطی اطراف ماست و بدین سبب بود که یونسکو در اواخر قرن ۱۷ میلادی مفهوم توسعه فرهنگی را در سری مباحث توسعه قرار داد و به آن تأکید کرد قرار گرفتن توسعه فرهنگی در کنار توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دال بر اهمیت ویژه آن دارد، بنابراین می توان سطح فرهنگی جامعه را از شاخصههای توسعه یافتگی آن جامعه دانست .
نگاه مسئولین در نادیده گرفتن یا کمتر دخیل دانستن مقوله فرهنگ در جامعه از عوامل مهم عدم رشد فرهنگ است لذا سنجش عملکرد مسئولین و مقایسه وضعیت فعلی فرهنگی روستای زیارت با حالت مطلوب از ضروریاتی است که در ادامه در طی سه مبحث شورای فرهنگی ، وضعیت فرهنگی و بودجه فرهنگی به آن خواهم پرداخت.
*۱- شورای فرهنگی*
اولین گام این است که نهادهای فرهنگی و افراد ذی نفوذ در زیارت ( شامل هیئت امناء مساجد ، هیئتهای تعزیه ، پایگاه بسیج ، کانون مساجد ، خانه قرآن ، روحانی روستا و شورا ) دور یک میز بنشینند و تصمیم سازی کنند امری که قرار بود در شورای فرهنگی حاصل شود که با چینش و انتخاب اشتباه اعضای شورای فرهنگی توسط شورای اسلامی زیارت این مهم حاصل نشد چرا که از ۶ عضو شورای فرهنگی، تنها دو عضو آن از بدنه فرهنگی روستا و فعالین شورای مذکور بودند .
بعد از نزدیک به سه سال از شکل گیری شورای فرهنگی تاکنون تنها دو جلسه، بدون هیچ مصوبه و خروجی برگزار کرده اند. بارها در شماره های متفاوت نشریه به رویه موجود اعتراض و فعالین فرهنگی روستا خواستار اصلاح وضع حاکم بر شورای فرهنگی شدند چنانکه سال گذشته در مطلبی نوشتم شورای فرهنگی زیارت در حال احتضار است و امروز می نویسیم که مدتهاست که دیگر نبض ندارد.
۲- وضعیت فرهنگی
نگاهی به فعالیت های فرهنگی روستای زیارت در چند سال اخیر و بررسی آنها به لحاظ کیفیت و کمیت و مقایسه با روستاهای شاخص استان لازم و ضروری است در مواردی می توان از موفقیت ها و برتری روستای زیارت نسبت به سایرین گفت اما در حالت کلی با وضعیت مطلوب فاصله داریم. این در حالی است که روستاهایی چون چارک ، نظرآقا و درودگاه در زمینههایی گوی پیشرفت را از دیگران ربوده اند.
برگزاری و شرکت در جشنواره های فرهنگی سطح برنامه های هیئت های مذهبی برنامه های فرهنگی مساجد فعالیتهای قرآنی و خانه قرآن روستای زیارت از جمله فعالیتهایی است که نیاز به توجه بیشتر و ساماندهی دارند.
۳- بودجه فرهنگی
اگر مقوله فرهنگ را به قطار و فعالین فرهنگی را به لوکوموتیو آن تشبیه کنیم بی تردید بودجه فرهنگی را می توان سوخت قطار موردنظر دانست. نحوه تخصیص و تقسیم بودجه روستا به امورات عمرانی ، ورزشی و فرهنگی و ... اهمیت زیادی دارد. گزارش عملکرد مالی دهیاری زیارت نشان میدهد که درتقسیم بودجه روستا بایستی تجدید نظر شود چراکه طبق نمودارها و آمارها، بخش فرهنگی تنها ۰.۰۰۴ بودجه کل روستا یا به عبارتی ۰.۴درصد (چهار دهم درصد) را به خود اختصاص داده است و این در حالی است که ۸۶ درصد بودجه را بخش عمرانی به خود اختصاص داده است.
می توان گفت نگاه توسعه محور به فرهنگ میتواند راهگشا باشد چراکه توسعه و پیشرفت تنها در گرو توسعه عمرانی و زیرساختها نیست ، عمران و آبادی روستا حائز اهمیت است اما نباید غفلت از بخشهای دیگر را به همراه داشته باشد. لزوم تغییر نگاه اعضای شورا و دهیاری زیارت به مسئله فرهنگ بیش از پیش احساس می شود که با مدیریت صحیح تقسیم بودجه ، برگزاری جلسه و همراهی موثر با فعالین فرهنگی و تغییر اعضا و اصلاح ساختار شورای فرهنگی حاصل می شود.
در روستای زیارت وجود هنرمندان متعدد، استعدادهای برتر، نخبگان هنری و فرهنگی، اجرای هنرهای نمایشی و تئاترهای میدانی ؛ همه از پتانسیل بالای فرهنگی و توانمندی خوب جوانان حکایت دارد که حمایت مسئولان را می طلبد.
- ۹۷/۱۰/۰۱